Tradycyjnie jak w latach ubiegłych w ostatnią niedzielę września odbyła się Biesiada nad Morawskim Łęgiem. Po raz dziewiąty zaprezentowane zostały tradycje kulinarne Podkarpacia.
W tej edycji, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia z Podkarpacia miały za zadanie przygotować potrawę z jesiennych warzyw sezonowych, oraz potrawę mączną. Oprócz dań konkursowych stoiska uginały się także pod ciężarem innych tradycyjnych regionalnych potraw i wypieków oraz po brzegi wypełnionych słoików, weków i butelek przygotowanych w ramach „Kiermaszu produktów z domowej spiżarni”. Oczywiście nie brakowało chętnych do zakupu i degustacji tych wszystkich dobrodziejstw. Ubogacenie każdego ze stoisk zapewniła prezentacja przedmiotów używanych w dawnym gospodarstwie domowym, wśród których można było obejrzeć m.in. żelazko z duszą, wirówkę do mleka, czy prasę do odciskania sera.
Potrawy, jak co roku oceniała trzyosobowa komisja konkursowa. Jury przyznało siedem wyróżnień oraz trzy nagrody główne: I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Jaworniku Polskim, II miejsce przypadło Stowarzyszeniu Miłośników Tuczemp, a na III miejscu uplasowało się Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie.
W trakcie imprezy można było posłuchać Zespołu „Biesiada” z Tuczemp, Kapeli Ludowej z Gniewczyny Łańcuckiej oraz zobaczyć występ Zespołu Tańca Ludowego Jarosławiaki oraz Freestyle.
Organizatorem tego wydarzenia było Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Wójt Gminy Jarosław, a współorganizatorem Stowarzyszenie „Razem w przyszłość” w Morawsku.
Opr. EK, fot. org.