W Gniewczynie Łańcuckiej już po raz drugi odbyło się Kulinarne Powitanie Jesieni.
Wydarzenie odbyło się pod Honorowym Patronatem wicemarszałka Województwa Podkarpackiego Piotra Pilcha, obecnego w Gniewczynie Łańcuckiej, podobnie również jak Anna Huk, członek Zarządu Województwa Podkarpackiego. Tegoroczne powitanie Jesieni miało kilka odsłon. Artystyczną, w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej w Gniewczynie Łańcuckiej, Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Tryńczy pod batutą kapelmistrza Edwarda Myłka, Grupy Mażoretek „Finezja”, zespołów: „Dolanie”, „Zośki” i „Jagiellanie” działających pod patronem Gminnego Centrum Kultury i Czytelnictwa Gminy Tryńcza oraz Natalii Jakubiec. Kulinarna odsłona w wykonaniu pań z Kół Gospodyń Wiejskich z Gniewczyny Łańcuckiej, Gniewczyny Trynieckiej, Tryńczy, Ubieszyna i Wólki Małkowej, które przygotowały przepyszne jesienne potrawy z lokalnych produktów do degustacji dla zaproszonych gości i uczestników wydarzenia. Ostatnią odsłoną była ta konkursowa. Podczas Kulinarnego Powitania Jesieni zaproszeni goście oraz wójt Ryszard Jędruch wręczyli nagrody dla zwycięzców konkursu pod nazwą „Osobliwa Dynia”, a wszystkie prace można było podziwiać przed sceną w formie wystawy. Najmłodsi mogli wziąć udział w różnych zabawach i animacjach przygotowanych specjalnie dla nich, a piękna jesienna pogoda pozwalała na wykonanie zdjęć w jesiennej scenerii.
DP/UG Tryńcza