We wtorek, 26 października, odbyło się spotkanie podsumowujące rezultaty działań realizowanych przez Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu w ramach projektu „Erasmus+”.
Realizacja projektu pt. „Mobilność uczniów szansą na rozwój zawodowy” rozpoczęła się we wrześniu 2019 r. i zaplanowana była na dwanaście miesięcy, ale ze względu na pandemię została wydłużona do października 2021 r. W projekcie uczestniczyło 46 uczniów z kierunków: technik analityk, technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa oraz cukiernik. Zdobywali oni doświadczenia zawodowe w ośrodku szkoleniowym SBG w Dreźnie (Niemcy) oraz w hotelu Honorata w Paralii (Grecja).
Uczniowie i absolwenci, którzy realizowali praktyki zawodowe i staże za granicą otrzymali certyfikaty Europass Mobilność oraz certyfikaty potwierdzające realizację mobilności. Wręczyli je: dyrektor szkoły Dorota Wierzbińska-Dubaj oraz greccy partnerzy projektu, właściciele hotelu w Paralii – Honorata Domachowska-Lawansioti i Antonis Lawansioti.
W spotkaniu uczestniczyli też: starosta jarosławski Stanisław Kłopot, naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Marta Kurpiel oraz naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Powiatu Elżbieta Pazyniak.
Projekt współfinansowany był w ramach programu Unii Europejskiej SEKTOR: Kształcenie i szkolenie zawodowe AKCJA 1 „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”.
DP