Podsumowali projekt

Date:

We wtorek, 26 października, odbyło się spotkanie podsumowujące rezultaty działań realizowanych przez Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu w ramach projektu „Erasmus+”.

 

Realizacja projektu pt. „Mobilność uczniów szansą na rozwój zawodowy” rozpoczęła się we wrześniu 2019 r. i zaplanowana była na dwanaście miesięcy, ale ze względu na pandemię została wydłużona do października 2021 r. W projekcie uczestniczyło 46 uczniów z kierunków: technik analityk, technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa oraz cukiernik. Zdobywali oni doświadczenia zawodowe w ośrodku szkoleniowym SBG w Dreźnie (Niemcy) oraz w hotelu Honorata w Paralii (Grecja).

Uczniowie i absolwenci, którzy realizowali praktyki zawodowe i staże za granicą otrzymali certyfikaty Europass Mobilność oraz certyfikaty potwierdzające realizację mobilności. Wręczyli je: dyrektor szkoły Dorota Wierzbińska-Dubaj oraz greccy partnerzy projektu, właściciele hotelu w Paralii – Honorata Domachowska-Lawansioti i Antonis Lawansioti.

W spotkaniu uczestniczyli też: starosta jarosławski Stanisław Kłopot, naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Marta Kurpiel oraz naczelnik Wydziału Rozwoju i Promocji Powiatu Elżbieta Pazyniak.

Projekt współfinansowany był w ramach programu Unii Europejskiej SEKTOR: Kształcenie i szkolenie zawodowe AKCJA 1 „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”.

 

DP

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Cmentarz zamiast dworca?

Mimo planów i obietnic remontu dworzec autobusowy PKS w...

Tragiczny finał poszukiwań

Nie żyje 38-letni Łukasz, który zaginał w środę, 7...

Szanujmy to, co mamy – apeluje mieszkanka Widnej Góry

Mieszkanka Widnej Góry apeluje do młodzieży, by ta nie...

Czerwcowa „Ulica Zdrowia”

We wtorek 6 czerwca w ramach programu „Bezpieczny Jarosław”...